Диабет тип 2

Ползи от самостоятелното проследяване

Основна информация за пациенти с диабет.

Ако имате диабет, знайте, че не сте сами. По света има милиони хора, които живеят с диабет. Това е състояние, което може да се лекува, и с подходящо лечение на диабета можете да имате дълъг и пълноценен живот.

Диабет – какво трябва да знаете

Диабетът е състояние, при което количеството захар (глюкоза) в кръвта Ви е по-високо от нормалното.

При диабет тип 1 панкреасът в тялото произвежда малко количество инсулин или изобщо не произвежда инсулин. Инсулинът е необходим, за да помогне на захарта да влезе в клетките на тялото Ви. Захарта идва от храната, която ядете, и се използва във всички клетки и органи за генериране на енергия, която поддържа тялото Ви.

Хората с диабет тип 2 все още могат да произвеждат инсулин, но клетките не могат да реагират правилно на инсулина. С други думи, те са „инсулинорезистентни“. В началото панкреасът компенсира това, като произвежда повече инсулин. Но след известно време той се изтощава и не може да произвежда достатъчно инсулин, за да поддържа кръвната захар в нормални граници.

Как може да се лекува диабет тип 2?

Диабетът реагира добре на редица прости промени в начина на живот, така че има много начини за управление на диабета. Здравословните навици и лекарствата работят заедно, за да контролират нивата на кръвната Ви захар.

 • Храна: Направете си персонализиран план за хранене – в идеалния случай с помощта на опитен диетолог.

 • Упражнения: Бъдете активни в ежедневието си.

 • Лекарства: Вземете лекарствата, които според Вашия лекар са необходими.

Причини и рискови фактори за диабет тип 2

Точната причина за диабет тип 2 не е напълно известна. Изследванията показват, че развиването на диабет тип 2 е свързано с редица рискови фактори.

Тези рискови фактори включват:

 • Анамнеза за хипергликемия, преддиабет и/или гестационен диабет

 • Високо кръвно налягане

 • Висок холестерол

 • Генетика и етническа принадлежност

 • Фамилна обремененост

 • Наднормено тегло и затлъстяване

 • Липса на упражнения

 • Възраст

Съвети за здравословен начин на живот

1. Храна

Възможно е да контролирате кръвната си захар със здравословни хранителни навици. Като знаете какво е съдържанието на храната, която ядете, много по-лесно ще можете да контролирате влиянието ѝ върху кръвната захар.

Полезни съвети:

 • Разнообразявайте! Яжте различни видове храни.1

 • Балансирайте! Яжте няколко пъти през деня и не пропускайте хранения.1

 • Направете своя избор! Зеленчуци, пълнозърнести продукти, плодове, обезмаслени млечни продукти, здравословни мазнини и месо с ниско съдържание на мазнини или риба – има много храни, които са подходящи за Вас.1

Person eating salad
Young man drinking water

2. Напитки

Помислете и за напитките – те също могат да повлияят на кръвната ви захар.

Полезни съвети:

 • Осигурете си необходимата хидратация! Прясната вода е Вашият най-добър избор.

 • Обичате ли кафе или чай? Ако ги пиете неподсладени, те могат да бъдат част от здравословна диета с намалено съдържание на захар.

 • Преминете към напитки с ниско съдържание на захар и здравословни алтернативи на напитките.2

 • Алкохолът съдържа калории и понякога захар и следователно може да повлияе на нивото на кръвната Ви захар. Попитайте Вашия лекар, ако имате въпроси относно това как да се справите с алкохола.

3. Колко е важно да бъдем активни

Ако имате диабет поддържането на физическа активност е от съществено значение! Редовната физическа активност е важен начин, който може да помогне за подобряване на нивата на кръвната Ви захар, тъй като тя може да помогне на клетките на тялото Ви да използват инсулина по-ефективно.3,4 Физическата активност също може да подобри холестерола4, подобрява кръвното налягане4 и може перманентно да намали теглото Ви.5

Ако търсите идеи как да включите упражненията в ежедневието си, вижте съветите по-долу:6

Започнете с малко: Ако за първи път тренирате, опитайте да направите малки промени, които ще Ви накарат да се движите повече в ежедневието си. Например опитайте се да се качвате по стълбите, вместо да използвате асансьора, ходете пеша до местните магазини, вместо да шофирате, или организирайте разходки с приятели и членове на семейството.

Накарайте сърцето си да изпомпва: След като сте готови да направите повече, опитайте аеробни упражнения като бягане, колоездене и плуване. Този тип дейност е полезна за контролиране на нивата на кръвната захар и ще подобри здравето на сърцето Ви.

Добавете силова тренировка: Ако можете, опитайте да тренирате с тежести два до три пъти седмично. Този тип дейност може да поддържа Вашите мускули и кости здрави, а нивата на кръвната Ви захар под контрол, като помага на инсулина да стане по-ефективен.

Бъдете гъвкави: Не забравяйте да се разтягате преди и след тренировка, за да предотвратите травма на мускулите.

Моля, говорете с Вашия медицински специалист, преди да направите промени в режима си на упражнения, за да сте сигурни, че разбирате въздействието, което това може да има върху нивата на кръвната Ви захар и всички необходими стъпки, които трябва да предприемете, за да бъдете здрави и в безопасност.

4. Не пушете

Пушенето е рисков фактор за диабета и може да увеличи риска от заболявания на сърцето и/или кръвоносните съдове, като например високо кръвно налягане.

5. Лекарства

Здравословното хранене и физическата активност са добро начало за лечението на диабета и може да свършат работата сами. Въпреки това, ако те не са достатъчни за нормализиране на нивата на кръвната Ви захар, Вашият лекар може да реши, че имате нужда от перорални/инжекционни лекарства и/или инсулин, за да постигнете тази цел.

Не пушете

Проследяването на нивата на кръвната Ви захар е важно!

Проследяването на нивата на кръвната захар е основният начин, по който можете да проверите колко добре лекувате диабета си!

Как да проследявате нивата на кръвната си захар:

Нивото на кръвната Ви захар може да се измери с помощта на „глюкомер“ или „монитор за кръвна захар“. Просто поставете капка кръв на тест-лентата на глюкомера, като убодете пръста си, и глюкомерът ще отчете колко е кръвната Ви захар в дадения момент. По този начин можете да проверите дали нивото на кръвната Ви захар е в нормалните граници.

Самостоятелно проследяване на нивата на кръвната захар: Какви са предимствата?

 • Самостоятелното проследяване може да Ви помогне да разберете какъв е резултатът от промяната на Вашата диета, физическа активност и лекарства върху нивата на кръвната Ви захар.7

 • Самостоятелното проследяване в подкрепа на гликемичния контрол може да намали вероятността от усложнения, като например увреждане на бъбреците, нервите и очите и да подобри качеството на живот.8

Какво представлява структурното тестване?

 • Структурното тестване е стратегия за самостоятелно проследяване, при която хората отчитат собствената си кръвна захар редовно през седмицата, за да видят как ежедневните им дейности влияят върху нивата на кръвната им захар.9

 • Чрез забелязване на модели или идентифициране на фактори, които причиняват повишаване или спадане на нивата на кръвната захар, е възможно да разберете как да коригирате храната, активността и лекарствата*, за да помогнете за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.9

Washing hands

Измийте и подсушете ръцете си.

Insert test strip

Поставете лентата в глюкомера. Това ще включи глюкомера.

Test result with smartLIGHT

Убодете пръста си отстрани с устройството за убождане.

Sip in blood

Веднага докоснете капката кръв с върха на тест-лентата.

Test result with smartLIGHT

След обратно броене от 5 секунди глюкомерът ще покаже резултата за кръвната Ви захар.

Test result with smartLIGHT

Функцията smartLIGHT® предлага по-лесно разбиране на нивата на кръвната захар, като показва дали отчитането на кръвната захар е над, в рамките на или под целевия диапазон.10,11

Преди употреба, моля, вижте ръководството за потребителя за Вашия глюкомер CONTOUR® за пълни инструкции.
*Както е обсъдено с Вашия медицински специалист.

За хора с диабет тип 2, нуждаещи се от инсулинова терапия

За успешното лечение на диабета нивата на кръвната захар трябва да се поддържат в нормални граници чрез навременни инжекции на точната доза инсулин. Обаче, ако промените хранителните си навици или физическите дейности, нивата на кръвната Ви захар може да станат твърде ниски или твърде високи. Ако нивата на захарта се покачат твърде високо (хипергликемия) и останат високи, съществува риск от трайно увреждане на органите и други усложнения.

Ако нивата на захарта паднат твърде ниско (хипогликемия), може да загубите важни функции, като например способността за мислене и невъзможността да изпълнявате рутинни задачи.

Попитайте Вашия медицински специалист за Вашия индивидуален целеви диапазон на кръвната захар и получете съвет как да реагирате при хипогликемични и хипергликемични ситуации. За повече информация и персонализирани съвети относно диабет тип 2, моля, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Препратки:

1. https://diabetes.org/food-nutrition/eating-healthy
2. Jean-Philippe Drouin-Chartier et al. Changes in Consumption of Sugary Beverages and Artificially Sweetened Beverages and Subsequent Risk of
Type 2 Diabetes: Results From Three Large Prospective U.S. Cohorts of Women and Men. Diabetes Care 1 December 2019; 42 (12): 2181-2189.
3. Kirwan JP, del Aguila LF, Hernandes JM, et al. Regular exercise enhances insulin activation of IRS-1-associated P13K in
human skeletal tissue. J Appl Physiol. 2000;88:797-803.
4. Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2016;39:2065-2079 l
DOI:10.2337/dc16-1728.
5. Wing R, The Look AHEAD Research Group. Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Interventions in Type 2 Diabetes.
N Engl J Med 2013;369:145-54. DOI: 10.1056/NEJMoa1212914.
6. AADE7 Self-Care Behaviors® BEING ACTIVE. https://www.adces.org/docs/default-source/handouts/adces7/handout_pwd_adces7_beingactive.pdf?sfvrsn=613d6359_15 accessed January 11th 2021.
7. American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes–2021. Diabetes Care. 2021;44(Suppl. 1).
8. Huang IC et al. The Influence of Self-monitoring Blood Glucose Frequency on the Oscillation of Hemoglobin A1c and Chronic Complications. Chang
Gung Med J. 2012;35(1):46–53.
9. Gracia TR et al. Structured SMBG in early management of T2DM: Contributions from the St Carlos study. World J Diabetes. 2014;5(4):471–481.
10. Smartson Online survey Sweden 2017. 352 respondents. People with diabetes Type 1 and Type 2, over 18 years old who tested at least 4-7 times a
day. Participants received free meter and test strips.
11. CONTOUR®NEXT BGMS User Guide Rev 03/21.